Luštěniny, poklad vaší kuchyně
Luštěniny byly oblíbeným jídlem, které se objevovalo od pradávna na stolech našich předků. Bodejť by taky ne, jsou plné bílkovin…
Luštěniny byly oblíbeným jídlem, které se objevovalo od pradávna na stolech našich předků. Bodejť by taky ne, jsou plné bílkovin a vlákniny, obsahují spoustu vitamínů, antioxidanty a minerály. Díky svému složení mají blahodárný účinek na kardiovaskulární systém a trávící trakt, působí preventivně proti vzniku nádorových onemocnění a snižují riziko vzniku diabetu II. typu.
Jak jsou na tom luštěniny ve vašem jídelníčku?
„Hrách a kroupy, to je hloupý! Ty jsou u nás každej den, ale dolky z bílý mouky jsou jen jednou za tejden“. Taky se vidíte v textu oblíbené písničky našich babiček? Vaše tělo to dozajista ocení. Luštěniny by se měly v jídelníčku objevit alespoň jedenkrát týdně, ideálně až třikrát týdně. V současné době si navíc můžete vybrat z široké palety luštěnin. Kromě české klasiky v podobě hrachu, fazolí, krup, čočky nebo cizrny, si můžete dopřát i exotičtější typy luštěnin jako je mungo, fazole adzuki nebo čočka beluga. Jídelníček si můžete obohatit různými kašemi, polévkami, saláty, pomazánkami, ale třeba i krekry, buchtou nebo karbanátky. Stačí si najít svůj oblíbený recept a užít si gurmánský zážitek. A pokud se vám nechce vařit, vyzkoušejte Sporty chléb od Penamu, který vám dodá správnou energii díky obsahu hrachu a čočky.
Nebojte se nadýmání
Plynatost vás odrazuje od pravidelné konzumace luštěnin? Nevzdávejte to, stačí luštěniny správně připravit a máte vyhráno. Nadýmání způsobují dvě látky – lektiny a oligosacharidy. Snížit riziko plynatosti můžete díky osvědčeným tipům a trikům:
- Těstoviny před vařením namočte alespoň na 8 hodin
- Okořeňte luštěniny bylinkami, které zmírní riziko nadýmání. Využít můžete například kmín, koriandr, saturejku, majoránku, petržel, fenykl, bazalku nebo bobkový list.
- Nepřepalte start. Přidávejte luštěniny do jídelníčku postupně. Vaše tělo si potřebuje na vyšší příjem luštěnin zvyknout. Samo pak zajistí, že nebudete mít s nadýmáním problémy.
- Nechte luštěniny vyklíčit, snížíte riziko plynnatosti a navíc dodáte tělu vitamín C
A co si z luštěnin připravit?
Vyzkoušejte třeba polévku s čočkou Beluga.
Připravte si: sporty chléb Penam, čočku Beluga, zeleninový vývar, čerstvé chilli, konzervu rajčat, papriku, mrkev zázvor, sojovou omáčku, limetku šalotku a čerstvou bazalku.
Nejdříve si dejte vařit čočku. Nakrájejte si papriku, mrkev, šalotku, chilli i zázvor na drobné kousky. Všechny ingredience orestujte v hrnci a zalijte vývarem. Přidejte rajčata a vařte. Na konec zamíchejte s čočkou a ozdobte čerstvou bazalkou či jinou bylinkou. Dobrou chuť!