Recept
Citronovo-borůvkový dort s ostružinami
Žádná oslava se neobejde bez pořádného dortu.
Potřebné suroviny
- 3 hrnky Hladké mouky Penam
- 1 ½ hrnku kefírového mléka
- šťáva ze dvou citronů
- 1 lžíce kypřícího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 1 ½ hrnku cukru
- špetka soli
- ¾ hrnku řepkového oleje
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžíce citronové kůry
na borůvkovou náplň
- 300 g mražených borůvek
- ½ hrnku krupicového cukru
- šťáva z jednoho citronu
na citronový krém
- 225 g změklého másla
- 225 g změklého mascarpone
- ¾ hrnku moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
na ozdobu
- ostružiny
- borůvky
- růže
Jak na to?
- Troubu předehřejte na 175 °C.
- Dvě formy na dort o průměru cca 18 cm vyložte pečícím papírem.
- Ve větší míse smíchejte mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.
- Ve druhé míse smíchejte kefír, šťávu ze dvou citronů, olej a cukr.
- Tekutou směs vlijte do suché.
- Přidejte kůru a vanilkový extrakt.
- Vyšlehejte hladké těsto.
- Rozdělte jej do dvou připravených formiček.
- Pečte hruba 30 – 35 minut.
- Mezitím si připravte borůvkovou náplň. Mražené borůvky smíchejte s cukrem a šťávou z jednoho citronu. Nechte projít varem, plamen stáhněte a nechte probublávat dokud směs nezhoustne. Nechte vychladnout.
- Upečené korpusy nechte vychladnout a každý rozpulte.
- Vymíchejte do hladka šlehačem všechny ingredience na citronový krém.
- Spodní vrstvu korpusu potřete krémem, navrstvěte na něj borůvkovou náplň a položte na něj další vrstvu korpusu. Tejný postup opakujte i u dalších vrstev až na poslední.
- Poslední vrstvu pomažte krémem a ozdobte ostružinami, borůvkami a růžemi.
- Dort dejte alespoň na 3-4 hodiny ztuhnout do lednice a podávejte.
Dobrou chuť!
Zatím nebyl přidaný žádný komentář, buďte první.